Varför krigar Israel och Palestina? Varför krigar Israel och Palestina?

Varför krigar Israel och Palestina?

Konflikten har pågått ända sedan 1948 och har flera orsaker. Men vad är det egentligen man krigar om?

Konflikten mellan Israel och Hamas rör egentligen Gazaremsan, Israel, Östra Jerusalem och Västbanken.

Innan andra världskriget så ingick de här områdena i Palestina, som då administrerades av Storbritannien på uppdrag av Nationernas Förbund, eller FN som det heter idag. Efter kriget så delades Palestina upp i en arabisk del och en judisk del.

Israel utropades som stat i maj 1948 vilket fick följden att de närliggande arabstaterna gick till anfall. Det ledde till ett krig som pågick i ca 1 år och resultatet blev att Israel utvidgade sina landsgränser och territorium ytterligare.

Sedan dess har flera krig utkämpats mellan Israel och närliggande stater. Under flera år var det bara Jordanien och Egypten som slöt fred med Israel, men idag finns det fredsavtal mellan flera arabländer och Israel. En konflikt som inte lösts ännu är den mellan Syrien och Israel där motsättningar snarare har skärpts. 

Under kriget 1948 fördrevs eller flydde de flesta som bott i Palestina. PLO, en dominerande organisation i Palestina, erkänner staten Israel sedan 1988 men anser samtidigt att alla flyktingar har rätt att återvända något som Israel inte accepterar. 

I början av 1990-talet så påbörjades en fredsprocess som syftade till att komma fram till en tvåstatslösning. Man ville skapa en palestinsk stat på Västbanken och Gazaremsan granne till Israel. Fredsprocessen körde fast trots att man införde en palestinsk regering med lokalt självstyre och en del befogenheter.

Sedan dess har flera förhandlingar om fred förts med de har alla misslyckats. Palestina har höjt sin status inom FN och Sverige erkände även Palestina som stat, hösten 2014.

Israel har stärkt de områden som man har ockuperat sedan 1948 och motståndet från Palestina fortsätter, på senare år även med islamistiska inslag.

Källor:

BIld av oktay karataşoğlu från Pixabay