SJ ställer in flera avgångar med X200 tåg SJ ställer in flera avgångar med X200 tåg

SJ ställer in avgångar hela helgen

SJ beslutade under fredagen att, som säkerhetsåtgärd, ställa in flertalet avgångar med X2000 tåg. Detta efter att brister i ett hjulpar upptäckts.

SJ har akut ställt in flera avgångar som planerades med X2000 under helgen. Det är för närvarande oklart exakt hur många avgångar och resenärer som kommer att påverkas av denna åtgärd.

Martina Nord, presskommunikatör på SJ, förklarar att de undersöker möjligheten att ersätta inställda avgångar med andra typer av tåg. Detta steg tas för att mildra påverkan på resenärerna och se till att nödvändiga transportalternativ finns tillgängliga trots de inställda X2000-avgångarna.

Akut besiktning av 9 X2000 tåg

Sammanlagt har nio X2000-tåg plötsligt kallats in för en extra besiktning. Anledningen är att ett av tågen upptäckte en hjulskada under sin resa från Göteborg till Stockholm under torsdagskvällen. Därefter beslutades det att alla tåg med liknande hjulpar behöver granskas noggrant.

Detta oväntade behov av besiktning har skapat en akut fordonsbrist, vilket innebär att alla tillgängliga resurser används för att så snabbt som möjligt få tågen tillbaka i trafik. SJ har meddelat att deras främsta fokus just nu är att åtgärda situationen och återställa normal trafik så fort som möjligt.

Martina Nord, presskommunikatör på SJ, poängterar att det är endast X2000-tågen som påverkas, och att majoriteten av trafiken fortsätter som planerat.

Hon betonar att beslutet om denna åtgärd togs som en extra försiktighetsåtgärd efter att tekniker hade undersökt hjulskadan noggrant på plats. Även om det kommer att påverka många, så har beslutet fattats med fokus på säkerheten för resenärerna

Martina Nord meddelar att resenärer som väljer att avboka sina tågresor kommer att få tillbaka sina pengar.

Hon informerar att på vissa sträckor kan det bli utmanande att boka om sina resor under helgen.

För närvarande finns ingen exakt prognos för när tågen förväntas vara tillbaka i trafik. Trots det har alla tillgängliga resurser satts in för att hantera situationen.

Det specifika tåget som drabbades av hjulskadan hade tidigare genomgått service och underhåll. För att klargöra händelsen kommer skadan att utredas närmare av SJ.