Ryska trupper i inne i Ukraina

Ryska trupper i Ukraina. Ryska trupper har nu under natten och morgondagen tagit sig in i de två utbrytarprovinserna Donetsk och Luhansk.

Ryska trupper i inne i Ukraina

Putin, Rysslands president, har förklarat de båda regionerna som självständiga. Ryssland har i samband med det skickat in vad man kallar för fredsbevarande styrkor i de båda regionerna.

– Vi är inte rädda för någonting eller någon. Vi är inte skyldig någon någonting. Vi kommer inte att ge bort någonting till någon. Vi är trygga i detta, säger Ukrainas president Zelenskyj.

Ryska stridsfordon i Ukraina

Olika ögonvittnen uppger att man sett militärfordon inne i Donetsk. Man är osäker på om det är ryska eller fordon som tillhör separatiserna. Detta enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters.

Vad händer nu i Ukraina

Experter tror att det som nu hänt kan leda till en mycket större eskalation i konflikten. Hugo von Essen, analytiker vid centrum för Östeuropastudier söger:

– Risken för att det blir ytterligare militär eskalation, eller någon typ av fullskalig invasion av Ukraina har absolut ökat.

Beskedet från Putin är i strid med de förhandlingar man har haft inom Minskavtalet. Syftet med avtalet var att komma fram till en fredlig lösning på konflikten i Ukraina, framförallt genom att återföra de två regionderna till Ukraina. 

– Att erkänna dessas självständighet gör det väldigt mycket svårare att genomföra Minskavtalet, säger Von Essen.

– Risken för att det blir ytterligare militär eskalation, eller någon typ av fullskalig invasion av Ukraina har absolut ökat. Den var hög redan innan, men ökar av det här.