Riksbankchefen ser positiva signaler i svensk ekonomi

Sveriges nya riksbankchef, Erik Thedeen, ser negativa och positiva signaler i svensk ekonomi. Det sade han i en intervju med agenda i SVT under söndagen

Riksbankchefen ser positiva signaler i svensk ekonomi

– Våran ränteprognos är en prognos, och den har ibland kommit att missuppfattas. Man ska inte ta den som ett löfte, tvärtom är den extremt osäker, säger han i intervjun med Agenda i SVT.

I torsdags kom den senaste höjningen på 0.50% och  styrräntan blev därmed 3%.

– Vi har ett stort gap mellan var vi ska ligga och var vi ligger. Vi ser en del positiva tendenser, men också en del negativa, säger Thedéen i ”Agenda”.

– Vi har ett  inflationsproblem. Om vi inte lyckas hantera den kommer det garanterat bli värre med arbetslösheten. Jag spelar inte ner det jobbiga med att vara arbetslös, men vår politik kommer leda till högre sysselsättning. 

Riksbanken har flaggat för att räntorna kan ligga kvar på nuvarande nivå till 2025, trots att inflationen balanseras.

Riksbankchefen avslutade intervjun med att säga att han tycker det är problematiskt med att så många lyssnar till prognoserna och menar att dem är just det, prognoser. 

Andra medier rapporterar om negativa signaler från Erik Thedeen i intervjun, men vi väljer att se det positivt istället.