Mykonos har länge varit Greklands partyö nummer ett, men det är också en plats där det är lätt att fastna i ett fällspel av överpriser, trängsel och turistfokuserad service. Det går dock att få en mer avslappnad, genuin och prisvärd upplevelse – om du vet vad du ska undvika. Här är tipsen du behöver för att upptäcka Mykonos på ett smartare sätt.
Innehåll i artikeln
När och hur du reser spelar roll
Högsäsongen kan vara för mycket av det goda
Juli och augusti är rena kaoset på Mykonos. Överfulla stränder, klubbar med entrépriser som i London och hotell som tar flera tusen natten för ganska medelmåttig standard. Om du har möjlighet, res i maj, juni eller september. Då är vädret fortfarande toppen, men priserna är lägre, trycket är mindre och du slipper stå i kö till varenda restaurang. Dessutom är servicen bättre – för stressen bland personalen märks tydligt i högsäsong.
Planera smart för in- och utresa
Flygplatsen på Mykonos är liten och blir snabbt överbelastad. Det kan vara långa köer till både incheckning och bagageutlämning, särskilt vid ankomst på helger. Om du kan, boka flyg som landar tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Alternativt, överväg att ta färjan från Aten – det tar längre tid men kan vara både billigare och mer avslappnat. Och det ger dig en chans att se fler öar på vägen.
Lästips: Besök den officiella webbplatsen för Mykonos, på engelska.
Restauranger som lurar ögat (och plånboken)
Läget vid havet kostar mer än det smakar
Restaurangerna i Mykonos stad (Chora), särskilt vid ”Little Venice” och längs strandpromenaden, har utsikt som är svår att slå – men det vet de också. Många av dem tar ut skyhöga priser för ganska enkla rätter. Ett glas vin kan kosta över 15 euro och en grekisk sallad det dubbla mot vad du betalar i byarna. Det är helt okej att ta en drink där för utsiktens skull, men ät gärna middag någon annanstans.

Leta efter mindre ställen i bakgatorna
De bästa måltiderna på Mykonos hittar du inte vid vattnet utan i gränderna. Gå bara två kvarter bort från huvudstråken så hittar du familjedrivna tavernor med bättre priser, bättre råvaror och mer omtanke i varje tallrik. Platser som M-eating, To Maereio eller Avra ligger centralt men känns ändå personliga. Och om du är i närheten av Ano Mera – öns enda riktiga by inåt landet – finns det ännu fler riktiga pärlor.
Lästips: Lär dig hur du undviker turistäfllorna på Santorini.
Ta dig runt utan att bli utnyttjad
Se upp för dyra taxiresor
Det finns bara ett begränsat antal taxibilar på hela ön, vilket leder till både långa väntetider och kraftigt uppblåsta priser. Taxameter används sällan, och det är inte ovanligt att turister betalar tre gånger mer än lokalbefolkningen. För kortare sträckor kan det faktiskt vara värt att gå – eller kolla om din boende erbjuder transfer. Annars: använd minibussar eller lokalbussarna, som kör ofta mellan de populära stränderna och Chora.
Hyra fyrhjuling eller moped? Läs det finstilta
Att hyra fyrhjuling eller moped är populärt, men det finns en del att tänka på. Många uthyrningsfirmor kräver internationellt körkort – något som svenska turister ibland saknar. Dessutom är vägarna smala, ibland hala, och trafiken tät på sommaren. Se till att fordonet har fungerande bromsar, lysen och försäkring. Och använd hjälm, även om ingen annan gör det – olyckor händer oftare än man tror på Mykonos.
Stränder med stil – eller utan plats
Kändisstränderna är ofta överskattade
Platser som Paradise Beach och Nammos Beach lockar med party, kändisar och jetset-känsla. Men för vanliga besökare innebär det höga priser för solstolar, trångt mellan handdukarna och hög musik hela dagen. Du betalar ofta mer för att bara få ligga ner än vad ett helt hotellrum kostar per natt i andra delar av Grekland. Om du inte är ute efter den typen av upplevelse – välj något annat.
Hitta dina egna favoritplatser
Mykonos har faktiskt gott om mindre kända stränder där du slipper trängseln. Agios Sostis är en fridfull strand utan solstolar eller barer – bara du, havet och kanske en och annan lokalbo. Fokos Beach och Kapari är också bra alternativ, där du får mer natur och mindre kommers. Ta med dig vatten, något att äta och en bra bok – det är så Mykonos kan kännas som en riktig ö igen.

Shopping: mellan lyx och kitsch
Undvik de mest turistiga gågatorna
Butikerna i centrala Mykonos stad säljer allt från Louis Vuitton till billiga plastmagneter. Om du är ute efter något äkta är det bäst att undvika de mest uppenbara shoppingstråken. Där är det mest kommersiellt och massproducerat – trots att priserna kan få det att se exklusivt ut. Titta istället i sidogränderna eller i Ano Mera där några få butiker säljer hantverk, keramik och textilier som faktiskt är gjorda på plats.
Fråga alltid om ursprung
Oavsett om det är olivolja, smycken eller ”lokalt vin” – det kan vara tillverkat var som helst. En del souvenirer på Mykonos är bara grekiska till namnet. Om du vill köpa något som verkligen kommer från ön, fråga personalen var det är gjort och om det finns märkning. Och kom ihåg att ”handgjort” inte alltid betyder ”lokalt” – men det gör ofta skillnad i både kvalitet och samvete att veta vem som har gjort det.
Möta människor istället för menyer
Lär dig några fraser – det öppnar dörrar
Även på en turisttät ö som Mykonos uppskattas det om du anstränger dig lite. Ett ”kalimera” (god morgon), ”efcharistó” (tack) eller ”parakaló” (snälla) gör stor skillnad i bemötandet du får. Många som jobbar i restauranger och butiker är där säsongsvis och jobbar hårt – att visa lite respekt tillbaka är inte bara trevligt, det gör också att du sticker ut från mängden.
Undvik platser där du känner dig som en plånbok
Det kan låta hårt, men vissa platser på Mykonos är nästan designade för att få ut så mycket pengar som möjligt ur varje besökare. Men du märker ofta snabbt vilka ställen som faktiskt vill att du ska trivas – inte bara spendera. Följ din magkänsla. Om du känner dig pressad att beställa mer, ta in extra tillbehör eller köpa något du inte vill ha – gå vidare. Det finns gott om bättre alternativ.