Putin pekar tydligt ut sex allierade

I den utrikespolitiska doktrinen som Putin presenterade under fredagen, pekade han ut sex länder som är trogna och allierade med Ryssland.

Putin pekar tydligt ut sex allierade

På fredagen höll Vladimir Putin en videokonferens med landets nationella säkerhetsråd. Han gick då igenom sin uppdaterade utrikespolitiska doktrin, och enligt en transkribering på Kremls hemsida så framgår att han undertecknat den tidigare "med tanke på läget i omvärlden" och för att Ryssland måste möta det han kallar "moderna geopolitiska realiteter".

I doktrinen beskrivs USA, inte så förvånande, som det största hotet mot Ryssland och världen. Enligt en översättning som CNN gjort, så framgår det att Moskva betraktar Washingtons vägval som den största källan till risk för sin egen och internationell säkerhet, för fred och för en rättvis utveckling för hela mänskligheten”.

I den nya doktrinen pekas Kina och Indien ut som Rysslands närmaste allierade. Financial Times beskriver dem i sin översättning, som ”vänliga självständiga globala maktcenter” och att länderna anses dela ryska ledningens bild av ”en framtida världsordning”.

Iran, Turkiet, Saudiarabien och Egypten definieras också som viktiga allierade, skriver Financial Times.