Olof Mellberg ny förbundskapten Olof Mellberg ny förbundskapten

UPPGIFTER: Olof Mellberg ny förbundskapten!

Enligt uppgifter idag onsdag så är Olof Mellberg nu bara formella uppgifter från att bli nästa förbundskapten.

Nu är det klart – Olof Mellberg blir ny förbundskapten för herrlandslaget i fotboll.

Enligt källor till fotbollskanalen.se så kommer Svenska Fotbollförbundet (SvFF) erbjuda Olof Mellberg jobbet som tränare för det svenska herrlandslaget. Mellberg, för närvarande kontrakterad med BP till 2024, förväntas få ett erbjudande som förbundet aktivt arbetar för att lösa inom kort, särskilt med tanke på den kommande försäsongen.

Trots att det formellt krävs förhandlingar med BP om Mellbergs övergång till det svenska landslaget, indikerar flera källor att klubben inte förväntas stå i vägen för tränarens byte till landslaget. Samtidigt diskuteras potentiella ersättare för Mellberg hos BP om han lämnar för det svenska landslaget, där Andreas Brännström nämns som en stark kandidat.

Situationen kring Tony Gustavsson, som förbundet också är intresserat av tillsammans med Mellberg, är mer osäker. Trots SvFF:s ansträngningar att få in honom tillsammans har diskussionerna med Australiens fotbollsförbund, där Gustavsson för närvarande är förbundskapten för damlandslaget, inte varit framgångsrika. Australien har ännu inte varit villigt att släppa honom med tanke på kommande OS-kval och förhoppningen om OS i Paris.

Om knutarna löses kan både Mellberg och Gustavsson ersätta Janne Andersson (förbundskapten) och Peter Wettergren (assisterande förbundskapten). Dock är SvFF längre fram i processen med Mellberg än med Gustavsson. För att lösa eventuella hinder kring Gustavsson överväger förbundet att leta efter alternativ om Australien inte släpper honom.

Om Gustavsson inte blir tillgänglig är det oklart vem som kan komplettera Mellberg. Förbundet har sökt två tränare med olika kompetenser för att ersätta Andersson och Wettergren. Det påpekas att en av utmaningarna är att Mellberg ogillar att ge intervjuer, medan Gustavsson var beredd att ta ett större ansvar i detta avseende.

Rekryteringsprocessen har letts av en grupp inom SvFF, främst bestående av Kim Källström, landslagschefen Stefan Pettersson och generalsekreteraren Andrea Möllerberg. Slutgiltigt är det styrelsen, med Fredrik Reinfeldt som ordförande, som godkänner förslagen till förbundskaptener. Processen har sett flera namn komma och gå, där vissa kandidater som Graham Potter och Per-Mathias Högmo har avböjt intresset för att fortsätta på sina nuvarande positioner.

Januariturnén för landslaget kommer att ledas av U21-landslagets förbundskapten Daniel Bäckström.

Bild från wikimediacommons (från VM 2006)