Nya coronarestriktioner införs

Nya coronaretriktioner. Regeringen och FHM har idag beslutat att införa ny restriktioner med anledning av stigande smittspridning. Det handlar bland annat om covidpass.

Nya coronarestriktioner införs

Sverige inför krav på vaccinbevis för iesande från de nordiska länderna Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) till TT.

Spridningen av covid-19 ökar i Europa men även nu i Sverige. Under vecka 49 hade Västra Götalandsregionen högst antal fall sedan i maj och störst är ökningen bland unga. 

– För tre veckor sedan gick det upp, sen gick det ner lite, och förra veckan upp igen. Nu är vi uppe som i slutet av tredje vågen, som vecka 17 (slutet av april 2021 reds anm). Det är en klar ökning, precis som i Malmö och i Stockholm, sa Heléne Norder virolog och professor i mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin till GP.

På torsdagen höll socialminister Lena Hallegren och Folkhälsomyndighetens generalsekreterare Karin Tegmark Wisell en pressträff, där man gav information om de nya reglerna för inresa från bland annat Norge..

– Åtgärden är viktig för att minska risken för smittspridning, säger Lena Hallengren under en pressträff på torsdagen.

På pressträffen säger Hallengren att läget i pandemin har försämrats och att ytterligare åtgärder kan komma införas den närmsta tiden. Bland annat kan vaccinbevis införas på restauranger och gym.