Att lyssna på poddar har blivit något många gör dagligen – i bilen, på promenaden eller när man städar. Poddar om nöje och underhållning är en av de mest lyssnade kategorierna, och det är inte så konstigt. Här finns allt från komedi och populärkultur till kändisskvaller och vardagsprat. Många svenska poddar blandar personliga berättelser med aktuella ämnen, vilket gör att de känns både roliga och lättsamma men också äkta och engagerande.
Innehåll i artikeln
Svenska poddar om nöje som håller över tid
Alex & Sigges podcast
Alex Schulman och Sigge Eklund har sedan 2012 levererat nya avsnitt varje fredag, och det märks att de vet vad de håller på med. De pratar om livet, samtiden och populärkultur med en blandning av allvar och ironi. Det som gör deras podd speciell är att den inte bara roar – den får ofta lyssnaren att tänka till. De är inte rädda för att bli personliga och sårbara, vilket bygger en stark relation till publiken. Läs mer om Alex & Sigges podcast.
Wahlgren & Wistam
Sedan starten 2015 har Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam bjudit in sina lyssnare till ett slags vänskapligt vardagsrum i ljudformat. Podden blandar skratt, personliga berättelser, kändisanekdoter och aktuella händelser. Dynamiken mellan de två värdarna är lättsam och naturlig, vilket gör att lyssnarna känner sig som en del av gänget. Det är ofta underhållande men också igenkännbart – särskilt för dem som gillar att hänga med i både vardag och glittervärld.
Poddar som fokuserar på populärkultur
Tvillingpodden
Jessica och Angelica Lagergren, som är tvillingsystrar, pratar i sin podd om allt från småbarnsliv till populärkultur och relationer. Tonen är alltid varm, ärlig och rätt fram, vilket gör att podden känns som ett samtal med en nära vän. Det är just det personliga tilltalet och blandningen av vardag och kändissnack som gör att så många fastnat för den. Deras skratt smittar, och avsnitten känns ofta både lättsamma och trygga att lyssna på.
P3 Klubben
P3 Klubben är för dig som vill hålla dig uppdaterad på film, tv-serier och snackisar i kulturvärlden utan att det blir snobbigt. Det är en panelpodd från Sveriges Radio där programledaren tillsammans med inbjudna gäster diskuterar aktuella fenomen. Tempot är lagom, samtalen är lättsamma men samtidigt pålästa. Du behöver inte ha sett allt som diskuteras för att hänga med – du får ändå ett hum om vad som gäller just nu i nöjesvärlden.
Lästips: Topp 10 poddar att lyssna på i år.
Humor som underhållning i poddformat
Ursäkta
Johanna Nordström och Edvin Törnblom har skapat något av ett eget universum i podden Ursäkta. Här blandas skvaller, personliga historier, starka åsikter och mycket skratt. Båda är skickliga på att bygga upp en känsla av närhet till lyssnarna, som om man satt med vid deras köksbord. Deras sätt att komplettera varandra gör att avsnitten alltid känns energiska och levande. Det är humor utan filter – ibland kaos, men alltid underhållande.
Tombola podcast
Komikerna Carl Stanley och Marcus Berggren tar varje vecka upp ett slumpmässigt ämne som de sedan pratar fritt om. Det låter enkelt, men det är just deras förmåga att göra något roligt av precis vad som helst som gör podden så speciell. Med sin skruvade humor och snabba improvisation lyckas de få både oväntade insikter och riktiga gapskratt. Deras kemi är påtaglig och varje avsnitt bjuder på något nytt, även om formatet är lika varje gång.
Kändisarnas egna poddar
Livet på läktaren
I Livet på läktaren pratar Hanna Persson och Malin Eklund om allt från vardagskaos till samtidsreflektioner – alltid med glimten i ögat. De tar upp ämnen som relationer, kändiskultur, feminism och ibland politik, men utan att det blir för tungt. Det är ärligt, självutlämnande och samtidigt underhållande. Det känns lite som att få vara med i deras sms-konversationer, och det är nog just den närheten som gör att så många återkommer vecka efter vecka.
Värvet
Kristoffer Triumf har med Värvet skapat en av Sveriges mest etablerade och respekterade intervjupoddar. Han bjuder in gäster från olika delar av det offentliga Sverige – skådespelare, musiker, journalister – och låter dem prata fritt i långa samtal. Tempot är lugnt och stämningen avslappnad, vilket ofta får gästerna att öppna upp på djupet. Värvet passar dig som vill höra något mer än bara det ytliga i kända personers liv.
Nyare namn att hålla koll på
Daddy Issues
Julia Frändfors och Julia Lyskova bjuder på råa, ärliga samtal om sex, känslor, dejting och livet som ung vuxen i Sverige. De är inte rädda för att provocera, men alltid med en självdistans som gör att det känns befriande att lyssna. Det är ofta både skratt och allvar i samma avsnitt, vilket gör att podden sticker ut. Om du söker något lite mer rakt på sak – utan att det blir ytligt – är detta ett bra alternativ.
Raseriet
Raseriet med Amie Bramme Sey och Fanna Ndow Norrby är en podd som blandar popkultur, politik, rasism, identitet och personliga berättelser. Tonen är engagerad och energisk, och samtalen känns relevanta för den samtid vi lever i. Trots att ämnena kan vara allvarliga är det ofta ett samtalsformat som bjuder in snarare än stänger ute. Det är en podd för dig som vill ha både hjärta och hjärna i din underhållning.
Så hittar du rätt podd för dig
Det finns tusentals poddar där ute – så hur vet man vad som är värt att lyssna på? Det bästa sättet är att börja testa. Lyssna på några minuter här och där, läs recensioner och be om tips från vänner. Många av de poddar vi nämnt ovan har tydliga målgrupper, men det betyder inte att du inte kan hitta överraskningar. Oavsett om du vill skratta, bli rörd eller få något nytt att tänka på, finns det garanterat en podd som passar just dig.