ISW - Attacken mot Kreml iscensatt av Ryssland

ISW slår fast i sin analys av den påstådda attacken mot Kreml och mordförsöket på Putin, att den mest sannolikt är iscensatt av Ryssland själva.

ISW - Attacken mot Kreml iscensatt av Ryssland

Någon försökte skada Rysslands ledare Vladimir Putin. Det rapporterade en nyhetsbyrån Ria Novosti på onsdagen.

Två bestyckade drönare flög mot Kreml under natten. Detta rapporterades av flera och samstämmiga källor inom den Ryska regeringen.

En video som ännu inte blivit verifierad spreds på olika sociala medier där man kunde se en mindre drönare som flög mot presidentbostaden i Kreml, Moskva. Farkosten exploderade i luften, något som man även ser på filmen.

Den ryska regeringen gjorde klart att det, citat: "rörde sig om en planerad terrorattack och ett mordförsök på president Putin". Man nämnde också att attacken förhindrades tack vare militärens och säkerhetstjänstens agerande och de olika radarsystem som man har.

Nu har ISW gjort sin analys av det hela.

Troligen iscensatt av Ryssland

ISW, den amerikanska tankesmedjan, har publicerat sin analys och i den konstaterar man att attacken troligen har iscensatts för att kontrollera den inhemska opinionen och för att stärka behovet av en ny mobilisering.

Nyligen ska ryska myndigheter bland annat tagit åtgärder för att stärka luftförsvaret, även inom Moskva. ISW menar att det därför är högst osannolikt att två drönare ska kunna ta sig igenom flera olika system och lager av olika försvar för att skjutas ned rakt ovanför hjärtat i den ryska politiken. 

Jag är benägen att hålla med om det. Hur är det möjligt?

Och att det sedan exploderar i vad man kan likna för sensationella bilder som fångas av flera kameror, det är alldeles för osannolikt i mitt tycke.

Här kan du läsa ISWs analys av händelsen med den påstådda attacken mot Kreml.

Bild från wikimediacommons.